Lapte
Lapte Bătut
Iaurt
Sana
Chefir
Smântână
Brânză de vaci
Mozzarella
Unt
Produse "Góbé"
Produse 100% Naturale - lactis.ro
Calitatea laptelui
 

    Calitatea laptelui nu este legata de de nivelul de grasime si de proteine din lapte, ci de:
nivelul bacterial si biologic (numarul de bacterii si numarul de celule somatice)
substante inhibitorii, cum ar fi impuritatile, dezinfectantii, antibioticele, etc.
Calitatea laptelui determina atat posibilitatea unui producator de a produce o gama larga de produse, cat si calitatea produselor respective.

    Mai multe informatii despre calitatea laptelui, micro-organisme si cum poate fi obtinut laptele de calitate, gasiti in brosura Sanatatea alimentatiei incepe in fermele noastre.
Deoarece Romania va adera la Uniunea Europeana, trebuie sa se conformeze regulilor si legislatiei europene. Pana la 31 decembrie 2005, calitatea laptelui din tarile membre ale UE a fost stabilita prin Directiva nr. 94/46/EEC. Aceasta directiva a fost inclusa in Hotararea nr. 389/2002 a Ministerului Agriculturii din Romania. Totusi, s-a stabilit impreuna cu Uniunea Europeana ca aceste criterii sa fie realizate in trei etape, (Hotararea 1106/2003 a Ministerului Agriculturii)

    Etapa I : 1 ianuarie 2005 - 31 decembrie 2006
      TBC < 1.000.000
      SCC < 600.000
      - Implementarea unor programme de auto-control pentru calitatea laptelui in ferme
      - Monitorizarea calitatii laptelui


    Etapa II : 1 ianuarie 2007 – 31 decembrie 2008
      TBC < 500.000
      SCC < 400.000
      - Implementarea unor programme de auto-control pentru calitatea laptelui in ferme


    Etapa III : 1 ianuarie 2009 – 31 decembrie 2010
      TBC < 100.000
      SCC < 400.000
TBC = Numar total de bacterii
SCC = Numar celule somatice

    Din 1 ianuarie 2006 a intrat in vigoare o noua legislatie a statelor membre ale UE, 178/2002care stabileste principiile generale si cerintele referitoare la Legea alimentelor. In cadrul prodesului de pre-aderare, Guvernul Romaniei a inclus aceasta lege in Hotararile Guvernamentale 924, 925, 954, 955/2002.

(sursă: april.org.ro)
Lactis