Tej
Savanyú tej
Joghurt
Szána
Kefir
Tejföl
Tehéntúró
Mozzarella
Vaj
Góbé termékek
Produse 100% Naturale - lactis.ro
A tej elet ero es egeszseg
Gyakran hallhattad már a jól ismert mondást: "a tej élet, erő, egészség". Ismerősen cseng az elhangzott reklámszöveg, ugye? És nem csupán a tejről van szó, hanem minden finomságról, ami csak tejből készül.
Sokan nem szeretik a tejet, viszont minden mást igen, aminek tej az alapanyaga. A sajt, a kefir, a joghurt, a túró, a vaj, a tejszín, a tejföl, emellett rengeteg édesség, köztük a nagy népszerűségnek örvendő híres piros pöttyös Túró Rudi is. A híres mondást a tejről már az 1920-as évektől hirdetik a plakátok, nem csoda hát, hogy szinte szlogenné vált ez a rövid mondatocska. S hogy miért is olyan egészséges a tej? Egyáltalán mit érdemes róla tudni?

Jó, ha tudod azt is, hogy a tej nem volt a kezdetek kezdetétől élelmiszer, mert hát időbe telt, mire őseink megszelídítették a tejet adó állatokat, csak eztán juthattak nap mint nap friss tejhez. Ennek ismeretében tehát a tej úgy 4-8 ezer éve erősíti immunrendszerünket.

De miért is olyan egészséges a tej, mint ahogy mondják? Kutatások bizonyítják, hogy a tejtermékek tartalmazzák a legtöbb egészségvédő hatóanyagot, de ezeken kívül igen szükséges alkotóelemei a tejzsír, a tejfehérjék, a tejcukrok, az ásványi anyagok és a sok-sok vitamin is. Ott van például a tejzsír, amit sokáig támadtak, viszont kiderült, hogy az ebből készített vaj öt rákellenes hatóanyagot tartalmaz, de ez még nem minden. Van olyan alkotóeleme, amely gátolja az érelmeszesedést, sőt mi több, még a szervezet védekező-rendszerét is erősíti. A tejzsír egyik eleméről, a vajsavról kiderült, hogy gátolja a rosszindulatú daganatképző sejtek szaporodását.

Beszéljünk kicsit az ásványi anyagokról. A tej tartalmaz kalciumot, káliumot, magnéziumot és szelént. Az egyik legfontosabb szempont, amiért olyan gyakran ajánlják a tejet, az a kalcium-tartalma. A kalcium ugyanis erősíti a csontokat, és a fogazat kialakulásában is meghatározó a szerepe. A kálium csökkenti a vérnyomást, a magnézium erősíti a szívizmot, a szelén pedig szintén csökkenti az érelmeszesedést és a rákképződés veszélyét, és akár hiszed, akár nem, állítólag lassítja az öregedést. Lehet, hogy Kleopátra ezért fürdött színtiszta tejben? És akkor még nem is beszéltünk a vitaminokról, mint az E-, a C-, a B2-, a B6-, a B11- és a B12 vitamin.

Fogadj el egy jó tanácsot! Ha nem szereted a tejet, akkor próbálj meg olyan tejterméket választani, ami ínyedre való, abból pedig ne mulassz el majdnem minden nap fogyasztani. Ha nem szereted a tejet, ihatsz kakaót, karamellás tejet, tejes kávét, ma már finomabbnál finomabb gyümölcs ízesítésű joghurtitalok sorakoznak a boltok polcain. Aztán szintén megszeretheted a különféle gyümölcsjoghurtokat, a pudingokat, a vaníliás krémtúrót vagy más tejes édességeket. Ha inkább sósra vágysz, ma már számtalan vajkrém közül válogathatsz, mindenféle ízesítésűekkel, fokhagymással, póréhagymással, petrezselymessel, szalámissal és még sorolhatnám.

A vajkrémek mellett már végtelen a sora a sajtféléknek, keményebbek, lágyabbak vagy akár egészen folyósak közül válogathatsz. Gondolkozzunk, mi van még! Joghurthabok, finomabbnál finomabb turmixitalok és az elmaradhatatlan Túró Rudi! Ha ezek után azt mondod, hogy nincs kedvedre való, azt bizony el nem hiszem. Találd meg a kedvencedet és élj vele egészségesen! :)
Lactis