Tej
Savanyú tej
Joghurt
Szána
Kefir
Tejföl
Tehéntúró
Mozzarella
Vaj
Góbé termékek
Produse 100% Naturale - lactis.ro
Tej italok
A tej önmagában is nagyon ízletes ital. Biológiai szempontból is a legértékesebb italok közé tartozik, mert tartalmazza az emberi szervezet számára legszükségesebb, legértékesebb fehérjéket, továbbá az ugyancsak fontos meszet (kalcium) és számos vitamint. A tej alacsony ára elérhetővé teszi, hogy általánosan fogyasszák és italok készítéséhez használják.
1 liter tej tápértéke 620 kalória. Átlagos összetétele: 87,9% víz és 12,1% szárazanyag. 
A tej A-vitamint, a B-vitamincsoport egyes tagjait (B1 és B2), továbbá D-vitamint tartalmaz. Megtalálható benne ezenkívül néhány igen fontos elem (vegyületek alakjában): a kalcium, a foszfor, a kálium, a nátrium, és a kén. A sokféle szénhidrát közül a tejcukor-tartalma jelentős. A tej nagyon könnyen emészthető, így mint táplálék rendkívül fontos az emberi szervezet számára. 
Tejes italok készítéséhez nemcsak teljes tejet használunk, hanem fölözött tejet is. Az utóbbi nincs lényeges hatással a belőle készült ital ízére, ezért igen előnyös adalék. 
Az édes tejen kívül az aludttej, a joghurt, az író, a savó, továbbá a sűrített és porított tej, valamint a tejszín és esetenként a tejföl is alkalmas italok alapanyagául. 
Tejtermékek
   A nálunk közfogyasztásbanlévő tej zsírtartalma ez idő szerint (2003) 2,8%. Többnyire műanyag zacskóban, papírdobozban vagy műanyafüvegben pasztőrözötten kerül forgalomba.
   A cukrozott, sűrített tejet dobozokban árusítják. Összes szárazanyag-tartalma 70%, cukortartalma 42%. Van olyan sűrített tej is, amely hozzáadott cukrot nem tartalmaz.
   A tejpor korszerű porlasztó szárítással készül. A zsírostejpor zsírtartalma 26%, a sovány tejpor nem tartalmaz zsírt. A tejpornak vízben jól kell oldódnia.
   Az édes ízű tejszínt a teljes tejből gépi fölözéssel (szeparálás) nyerik. A habtejszín 30%, a kávétejszín 16% zsírt tartalmaz.
  
A tejfölt édes tejszínből savanyítással készítik. Csontfehér színű, kellemes, aromásan savanyú ízű, jellegzetes szagú, simán, sűrűn folyós készítmény. Zsírtartalma 16%.
A joghurt kissé besűrített, 5% zsírtartalmú tejből különleges beoltás és alvasztás után készül. Csontfehér színű, aromája jellegzetes, gazdagabb a közönséges aludttejénél. Kiváló étrendi hatású. 
 A kefír tejből készül, különleges kefírkultúrával való beoltással. Kevés (kb. 1%) alkoholt és szénsavat is tartalmaz. Igen kellemes, üdítő hatású ital. 
   Akkor lesz kitűnő a tejes vagy tejtartalmú italunk, ha készítésük előtt a tejet jól lehűtjük, az adalékokat csak ezután tesszük hozzá. A keveréskor, turmixoláskor ajánlatos a gépbe 1-2 jégdarabkát betenni, így elkerülhető a túrós csapadék képződése. A tejes italok készítéséhez legmegfelelőbbek az elektromos mixerek (turmixgépek). Ha gyümölcsleveket vagy szörpöket adunk a hideg tejes italokhoz, gyakran finoman pelyhes kiválást mutatnak a fehérjék kicsapódása miatt. Ez azonban még nem tekinthető hibának. Kellemetlenebb ez a meleg tejes italok készítésekor , melyekhez gyümölcsleveket, szörpöket használunk. Ilyenkor a tej összefut, ill. nagyobb, pelyhes, túrós kiválások láthatók, így az italt természetesen nem is lehet felszolgálni. Ezért a meleg tejes italok készítésekor mellőzzük az olyan adalékokat, amelyek savakat tartalmaznak. A tejes italokat közvetlenül a felszolgálás előtt készítjük el és poharakban, szalmaszállal tálaljuk. A tejes italok igen üdítő hatásúak, és - különösen gyermekek részére - táplálkozásunk kiegészítői.
Tejes italok    Ezeket az italokat elektromos mixerben készítjük. Ennek hiányában az alkatrészeket kézzel is keverhetjük mixelőpohárban, kanállal. Ha turmixgépet használunk, előnyös az ún. koktélfeltét alkalmazása. Ez kb. 1 l-es kúpos alakú üvegedény, melynek alján nem kések, hanem keverőtárcsa van, amit a motor nagy fordulatszámmal forgat. Mielőtt a készítésükhöz fognánk, a tejet előzőleg mintegy 5-8 °C körüli hőmérsékletre hűtsük le.

Szamócatej

1/4 liter tej, 3cl cukorszörp, 1 dl szamócalé vagy sűrített szamócavelő (2 személy részére)
Almatej
1/4 liter tej, 2 cl citromszörp, 1dl almalé vagy 6 dkg almareszelék (2 személy részére)
Meggytej
1,5 dl tej, 8,5 dkg meggybefőtt (meggyhús), 3 dkg kristálycukor
Őszibaracktej
1,5 dl tej, 2 dkg citrom, 1 dkg cukor, 8,5 dkg őszibarackbefőtt
Málnatej
1,5 dl tej, 5 cl málnaszörp, 2 dkg cukor
Tejlimonádé
1,7 dl tej, 1 dkg citrom, 3 dkg cukor
Narancstej
1,5 dl tej, 5 cl narancsszörp vagy narancslé (100%-os), 2 dkg cukor
Banántej
2,3 dl tej, 5 dkg banán, 3 dkg citrom, 3 dkg cukor
Ananásztej
1,5 dl tej, 6 dkg ananászhús, 2 dkg citrom, 3 dkg cukor
  Paradicsomtej
1/4 l tej, 40 g paradicsompüré. csipetnyi só, 3 cl citromszörp
Mézes tej
1/4 l tej, 20-30 g méz
Kókuszos tej
1/4 l tej, 50-60 g kókuszdió-reszelék
Rumos tej
1,5 dl tej, 1 db tojás, 1 cl rum, 2 dkg cukor
Borturmix
1 dl tej, 1 dl fehérbor, 1 db tojás, 2 g vaniliás cukor
Forró tejes italok Az előbb ismertetett italok többségét télen forrón is fogyaszthatjuk, ill. felszolgálhatjuk. Tartsuk azonban szem előtt, hogy a fölmelegítést csak az alig savanykás tejes italok viselik el, mint például a mézes, kókuszos, valamint a banántej Ugyanis a savanyú ízű gyümölcsleveket és gyümölcsszörpöket tartalmazó keverékek a melegítéskor túró (kazein) kiválása mellett összefutnak.
Tejes koktélok Nagyon üdítő frissítő hatásúak és tápértékük is jelentős. Ezeket az alkoholmentes italokat 2-3 dl-es poharakban szolgálják fel. Fontos hogy a tejet előzőleg 8-10 °C-ra hűtsük le. A tejes koktélokat legelőnyösebb turmixgépben készíteni.
Citrom-tej koktél 15 cl hűtött tej, 3 cl citromos gyümölcsszörp, 1 cl narancsszörp, néhány darabka jég
Csokoládé-tej koktél 15 cl hűtött tej, 4 cl csokoládés, 1 cl vaníliás cukorszörp, néhány darabka jég
Málna-tej koktél 15 cl hűtött tej, 3 cl málnaszörp, 1 cl citromszörp, 2 kiskanál apróra tört jég
Sárgarépa-tej koktél 1/8 l hűtött tej, 5 cl sárgarépalé, 1 cl citromszörp, 2 kanál apróra tört jég
Paradicsomkoktél 1 dl tej, 6 cl paradicsomlé, 4 cl narancsszörp, 1 kiskanál apróra tört jég
Barackfagylalt koktél 1/8 l tej, 4 cl barackfagylalt, 2 cl narancsszörp
Gyümölcs-tejszín koktél 1 dl tej, 5 cl fagyasztott tejszínkrém, 5 cl tejföl (12%-os), 2 cl málnaszörp, 1 cl citromszörp
A turmixba bemérjük a jól hűtött tejet és tejfölt, a gyümölcsszörpöt, továbbá a fagyasztott krémet, és kb. 1 percig turmixoljuk. A pohárba töltött italt néhány szem málnagyümölccsel díszitjük.
Eper-tej koktél 15 cl hűtött tej, 3 cl eperszörp, 1 cl citromszörp, 1 kanál aprított jég
Kókusz-tej koktél 15 cl hűtött tej, 3 cl kókuszszörp, 1 cl csokoládés cukorszörp

Őszibarackkoktél
25 g friss tejszín, 2 bárkanál őszibarackvelő, 2,5 cl citromlé, 2,5 cl narancslé
Tejes, fagylaltos gyümölcsitalok (Milk Shakes) Készítésükhöz fagylaltra van szükség. A turmixba először a receptben előírt gyümölcsöt vagy szörpöt tesszük, azután a fagylaltot és végül a tejet. A turmixolást addig folytatjuk, míg sűrű, egységes állományú anyagot kapunk. Legmegfelelőbben nyeles kelyhekben vagy poharakban találhatók.
Ananász-tej shake 1/4 l tej, 100 g vaníliafagylalt (2 adagolókanálnyi), 30 g ananászgyümölcs, 10 g cukorszörp, 10 g édes tejszín
Kajszibarack-tej shake 1/8 l tej, 100 g vaníliafagylalt, 40 g apróra vágott, friss kajszibarack vagy barackbefőtt, 4 cl citromlé
Szamóca-tej shake 1/8 l tej, 100 g vaníliafagylalt, 20 g friss, aprított szamóca, 2 cl szamócaszörp
Turmixolás után 10 g tejszínhabbal szolgálhatjuk fel, és 1 friss szamócával díszíthetjük.
Megy-tej shake 1/8 l tej, 100 g vaníliafagylalt, 40 g aprított, friss meggyhús, 4 cl citromlé
Turmixolás után 10 g tejszínhabbal szolgálhatjuk fel, és aprított meggydarabkákkal díszíthetjük.
Citrom-tej shake 1/8 l tej, 100 g vaníliafagylalt, 1/2 citrom leve, 10 g cukor, 10 g friss tojás (összehabarva)  
Lactis